Varga Ildikó

Varga Ildikó

Hatha jóga, dinamikus jóga, vinyasa flow jóga, ezüst jóga, meditáció, NMPT 

A jóga és a sport – bár változó intenzitással – gyerekkorom óta jelen volt az életemben, éreztem, élveztem  pozitív hatásaikat.

Látásmódomat alapvetően formálták a grafológiai, majd az asztrológia tanulmányaim. A grafológia 1995-től vált hivatásommá, majd az asztrológia is a tevékenységem szerves része lett - de már visszavonultam :) E módszerek vittek közelebb a szimbólumok világához, majd a jógán keresztül a mozgás szimbolikája, és a mozgás lélekre gyakorolt hatása felé fordult a figyelmem.

Aztán egyszer csak elegem lett a szavakból … Inkább arra figyeltem, hogy ha nem ismerem a konkrét történeted, akkor mit mesél rólad, a testtartásod, a mozgásod, a légzésed,  vagy akár az, hogy milyen ruhában szeretsz jógázni :).  Jógaórán nem kell kimondani, nem kell konkrétan boncolgatni egy adott problémát, csak hagyni, hogy a jóga megfelelő gyakorlása által fényesedjen a test, a lélek, növekedjék a tudatosság, s így az élet minden területe tisztul, örömtelibbé válik. A jóga nem direkt módon működik, hanem finoman alakítja, bontogatja egyik terület a másikat: mozgás, életmód, önismeret, világszemlélet, spiritualitás…

Azt is megtapasztaltam azonban, hogy mennyit árthat bármely mozgásforma, ha nem tiszteljük a határainkat. Ezt megéltem a versenysport területén és a jógában is. Ezért az ászanák terén nem tradicionális hatha jógát tanítok, mert a testhelyzetek klasszikus alkalmazása akár árthat is, ha nem vesszük figyelembe a modern életmódunkból adódó testi és lelki változásokat. Azért, mert valamit meg tudsz csinálni, még nem biztos, hogy jól jársz vele. A kevesebb, olykor több. 
Ha pedig egy gond már testi szintre csúszott, akkor ott is kell vele foglalkozni - fontos, de nem elég a „spiri” vonal:)

Az óráim intenzívek, de a fenti szempontok betartása mellett. Sokat beszélek óra közben – főleg ahhoz képest, hogy elegem lett a szavakból :) - testi és lelki „szösszeneteket” közvetítve vezetem a figyelmed, sokat igazítok, segédeszközöket használunk.

Sokfelé megfordultam gyakorlásom során, gyakoroltam klasszikus hatha jógát, astanga jógát, női jógát, Iyengar jógát, vinyasa flow jógát és a Himalájai Jóga Tradíció tanítása szerint pránajámát és meditációt.

2008 februárjában indítottam az első csoportos jógafoglalkozásokat,  és  2011-ben nyitottam meg a Hatha Jógastúdiót Veresegyházon, mely mind hangulatában, mind felszereltségében, ideális környezetet biztosít a jógázáshoz.

Úgy gondolom, hogy hitelesen oktatni csak úgy lehet, ha élem is, amit tanítok. Törekszem a mindennapokban is követni a jóga tanításait, folyamatosan formálni saját magamat és a környezetemhez való viszonyomat, a nem kívánatos vonásokat mindig egy kicsit jobbra cserélve.

Ezeket a felismeréseket, tapasztalásokat, nagy örömmel osztom meg – akár veled is :) - , remélve hogy segítenek tudatosabbá és derűsebbé tenni utadat.

A fontosabb szakmai állomások:
Jógaoktatói alaptanfolyam - IWI (International Wellness Institute), Bálint János
Jógaoktató képzés - Asram Jógaközpont, Kádár Zoltán, Papp József, Mezősi Anna
Gerincterápia jógával –alap és haladó tanfolyam, Bene Máté
Vinyasa Flow jógaoktatói tanfolyam - Gálik Éva
"Elemental Flow" Vinyasa Flow workshop - Szénási Kata
Gerincterápia jógával - Fasciology workshop, Bene Máté
Meditáció oktatóképzés – Márk Tamás
NMPT instruktor (természetes mozgásminta korrekció) - Bene Máté

Sok mindent tanultam a képzéseken, könyvekből, a saját gyakorlásomon keresztül - s még mennyi mindent nem tudok! :) - de van, amit csak tőletek, általatok tanulhattam meg, akik valaha  megfordultatok nálam jógaórán.  Nektek köszönhetem, hogy az ismeretek a hosszú évek alatt tudássá, tapasztalattá érlelődtek, amit igyekszem minden egyes megtartott jógaórával gyarapítani.

Ha érdekelnek táplálkozással kapcsolatos szösszenetek, itt olvasgathatsz:
EgyéLegyél  A feltöltés folyamatos :)

Két felnőtt fiam és két fiúunokám van. Csupa hím, de nem bánom! :)
A férjemmel egy külterületi, permakultúrás, "anasztáziás" élettér megalkotásán munkálkodunk, ahol majd idővel a jóga is helyet kap :)

Szeretettel várlak a jógaórákon!