Pataki-Tóth Eszter

Pataki-Tóth Eszter

Hatha jóga


A test tudatos képzését, fegyelmezését már igen fiatalon - 10 évesen kezdtem meg az akkori Állami Balett Intézetben. 19 évesen bekerültem az Állami Operaház balett együttesébe, aminek bő 15 évig tagja voltam. Ezen a pályán szerzett tapasztalataim mind fizikailag mind szellemileg nagyon sokban hozzájárultak a későbbi jógás utamhoz. A lemondások, önfegyelem, tudatos étkezés, rendszeres állandó gyakorlás, fókuszálás, befelé figyelés és átlényegülés (egy-egy szerep kedvéért) kiváló felkészültséget és hozzáállást adott.

Később, gyermekeim születésével kezdett megfogalmazódni bennem, hogy új utakat keressek. Nem is volt kérdés számomra, hogy a jóga lesz az. Legkorábbi jógás tapasztalataim bő 20 éve értek. Rögtön az első pillanattól magával ragadott ez a mozgás forma - először múltamból fakadóan csak a mozgás részét láttam meg, amely egyszerre nyújt és erősít és mindvégig szem előtt tartja a test egészségét.

Később egyre mélyebbre láttam a jóga ösvényén és kezdtem felfedezni, hogy a test fegyelmezése csak egy a jóga ágaiból melynek legfőbb célja, hogy elvezessen és alkalmassá tegyen a jóga magasabb rendű céljaihoz. Ez az út még izgalmasabbnak ígérkezett, tudtam, hogy nem kell tovább keresnem, csak egyre mélyebbre néznem.

Kisebb nagyobb kihagyásokkal azóta része az életemnek. Később találtam meg mesteremet Mukesh Kotharit, aki a jógát és annak minden aspektusát a jóga hazájából Rishikeshből hozta hozzánk. Szorgalmasan jártam az óráira, személyében igazi vezetőre, tanítóra leltem. Irányítása alatt váltam Hatha jóga oktatóvá 2011-ben. Ezt később Kismama és Baba-Mama jóga oktatói végzettséggel egészítettem ki Kotroczó Anikó és Bacsa Terka irányítása mellett 2013-ban. Oktatói tapasztalataimat is ez utóbbival kezdtem meg a Sarasvati jógastúdióban. Innen vezetett vissza utam a BinduSar jógastúdióba tanítóm Mukesh Kothari mellé, ahol főként Hatha jógát, később Vinyasa Krama órákat tartottam.

Tudásomat 2017-ben Bene Máté Gerincakadémia alapképzésével egészítettem ki, mely elmélyítette a preventív szemlélet előtérbe helyezését a jóga gyakorlása és oktatása során. 

2019-ben új utak nyíltak meg előttem és lehetőségem volt Diószegi Ádám mellett a Samadhi jóga stúdió csapatának részese lenni. Itt szintén főleg klasszikus hatha jóga órákat tartottam. Ennek az időszaknak a covid vetett véget, valamit az, hogy Budapestről elköltöztem.

Azóta főként egyéni megkeresésre tartok jóga órákat, illetve kedves-lelkes munkatársaim felkérésére tartok reggeli napindító jóga gyakorlásokat.

2017 óta a Magyar Táncművészeti Egyetemen klasszikus balettet, spicc technikát és képességfejlesztést oktatok ifjú balett művészeknek, így a mindennapjaimat teljesen a tanítás tölti ki. A test fokozatos változását a rendszeres gyakorlás által napi szinten irányítom, látom, óriási örömmel tölt el ennek szemtanújának lenni. 

Jóga óráimon Hathás alapokon nyugvó gyakorlásra számíthatsz, időnként szeretek kihívást jelentő ászanákat is belevinni, mely mindvégig tiszteletben tartja a test egyéni határait. Célom legfőképpen azt a szellemiséget átadni, hogy a jóga gyakorlása nem abban áll, hogy éppen mennyire “tökéletesen” tudsz egy adott ászanát megcsinálni, hanem csakis a változás a lényeg, ami a rendszeres gyakorlás által végbemegy testedben, elmédben, általános jóllétedben. Óráimon nagy szeretettel várlak, hogy együtt haladhassunk ezen az úton.

Bővebb információt és aktuális híreket ezen a facebook oldalon olvashatsz rólam: E.spirit