NMPT

NMPT - Természetes mozgásminta tréning - Veresegyházon :)


Talán tapasztaltad már, hogy ma szinte "gerinbetegségjárvány" terjed. 
Ha igen, akkor biztosan az is feltűnt, hogy akinek gerincproblémája volt, annak idővel gyakran alakul ki csípő, váll, térdízületi problémája is.  

Nem véletlenül!


Ma egy gerincbeteg ember általában nagyon tipikus utat jár végig.

Már amikor 6-7 évesen iskolába kerül, az emberi test természetes működésével nem igazán kompatibilis tartós ülő pozícióval keményen elkezd dolgozni a tartáshibáin. A feje előre helyeződik, és a görnyedő testtartás miatt pár jellemző lágyrész hamarosan zsugorodni kezd. Mivel a test kitér a megfelelő statikai helyzetből, egyre energiaigényesebb lesz saját magát megtartania. (Egyre több, nem elsősorban erre való izom fog dolgozni a test súlyvonalától egyre távolodó alkatrészek megtartásán.) Mivel ezek az izmok "el vannak foglalva" a test egyensúlyának megtartásával, a rendes mozgásokban már nem, vagy nem pontosan úgy vesznek részt, ahogy a "gyári minta" szerint szükséges lenne. A fokozódó statikai terhelés, és az így "kieső" izomrostok növekvő száma miatt az idegrendszer a fenti folyamattal párhuzamosan "kénytelen a mozgások létrehozásához megtanulni" más utakon, más sorrendben használni az izmokat, mint ami ideális lenne.

A következmények:

 • romló tartás
 • fokozódó izommunka és energiahiány
 • előre helyeződő fej
 • ettől elmozduló súlyvonal
 • kiegyenesedő gerincgörbületek - törések az ívek helyén
 • ettől túlterhelődő csigolya közti ízületek
 • ettől reflexes izomvédekezések
 • ettől a feszülő izmok ellenpárjainak idegrendszeri gátlása
 • ettől egy dominóeffektusként a testen végigsöprő statikai változás
 • ettől az ízületek túlterhelése
 • mindeközben az idegrendszer folyamatosan tanulja a testet az új izomminták mentén mozgatni, tartani. 

 Az így feltanult rossz mozgásminták lesznek az idő előtt kialakuló degenerációk jelentős okai, hiszen minél távolabb kerül a test a "gyári" (szakszóval fiziológiás) mintától, annál nagyobb terhelést, nyíróerőket és kompressziókat gyakorol az ízületekre. A rossz minta maga évekig, évtizedekig nem okoz tünetet. A vendég sportol, mozog, jól érzi magát, de közben lassan de biztosan halad a degeneratív gerincbetegségek felé...

Az "erősítsük meg a törzsizmokat" típusú old school hozzáállás  ehhez nagyon nem elég! 

Aki már rendelkezik a rossz mintákkal, az döntően sport közben is azokat használja, így a bár teljesen jó szándékú erősítés is legtöbbször csak tovább erősíti a beégetett rossz programokat. A hatékony korrekcióhoz ennél sokkal komplexebb, az idegrendszer működését, a rossz mintákat futtató feltétlen reflexeket kiiktató speciális mozgásokra van szükség. ( kvázi a "szoftveres" hibával is foglalkozni kell...) 


Az NMPT rendszere erre a dilemmára ad megoldást! 

Az NMPT korrekciós modulokat úgy állította össze Bene Máté - gyógytornász, porckorongsérv specialista, fizioterapeuta, a módszer kidolgozója - hogy az adott mozdulatban lehetetlenné válik a hibás mintákért felelős feltétlen reflexek működése, így rákényszerül az ideg-izom rendszer, hogy újramodellezze, újra feltanulja a helyes mintákat. Ezzel a rendszer pont azokat a test belsejéből eredő túlterheléseket oldja meg és programozza át, melyek a degeneratív folyamatok jó részét okozzák.

MIRE JÓ?

 • megelőzni a degeneratív gerincbetegségeket ülő munkát végző embereknél
 • korrigálni az idegrendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerülni, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak
 • megelőzni olyan tüneteket és problémákat, mint a befagyott váll, tenisz és golfkönyök, gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgás, szédülés
 • javítani a testtartást, és megelőzni a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat
 • csípőízületi és térdízületi kopás ellen - mert a miofasciális erővonalak balanszírozásával az ízületek terhelése optimalizálható
  Forrás: www.gerinc.hu

  Jelenleg magánóraként működik

  Egyéni óra: 12 000 Ft/óra
  Páros óra:  15 000 Ft/óra
  Egyeztetés szerinti időpontban.


  Miben különbözik a jógától?

  Ezt sokszor kérdezitek :) 

  Jógaórán rengeteg dologra fókuszálunk, ami kivételesen szerteágazó, sokrétű hatással bír, de a jógának nem az a fő célja, hogy az ülő életmódból fakadó elváltozásokat orvosolja, inkább örvendetes mellékterméke lehet a gyakorlásnak.

  Az NMPT viszont egy elképesztően hatékony módszer az ülő életmódból és egyéb túlterhelésekből fakadó elváltozások korrigálására, mely a mozgástudományok legújabb eredményeit ülteti át a gyakorlatba.

  Ismertető video