Betoji, rágódó, rosszmájú... - no, nem Te! :)

2021.01.14.

Idén is bejgli-elengedő gyakorlással kezdtük az új évet. :)
Ilyenkor az emésztőszervekre fókuszálunk. Az emésztés témakörében, különösen jól megfigyelhető a párhuzam a testi, és a lelki folyamatok között.


Kezdjük az elején! Mi a helyzet a harapással, a megragadással, a rágással? Hogy vannak a fogaid, mered használni őket? Lassan, alaposan rágsz, esetleg rágódsz, vagy felületesen, sietősen?

Könnyen lenyeled a falatokat, néha többet is, mint kéne, vagy inkább az okoz problémát, hogy egy falat sem megy le a torkodon?

Ha már a gyomrodban van az étel, érzed-e időnként, hogy ezt aztán nem veszi be a gyomrod, ezt már nem tudod megemészteni? Érzel-e hasonlót az életed valamely területén?

Hasmenés esetén elgondolkodsz-e azon, hogy mi az, ami félelemmel tölt el, aggaszt? Érzed-e, hogy hiányoznak a biztonságot adó keretek, a kontroll lehetősége? Gondot okoz-e az állandó sietség, hajszoltság, érzed-e az összefogottság hiányát, van-e valami, amitől nagyon szabadulnál már?

Ha székrekedésed van, mi az, amihez nagyon ragaszkodsz – helyzet, személy, tárgy – pedig lehet hogy már itt lenne az elengedés, változtatás ideje? Mi az, ami szorongat, érzed-e, hogy valahol megrekedtél? El tudsz engedni vagy állandó készenlétben tartod magad?

Milyen gyakran vagy rosszmájú, vagy teszel epés megjegyzéseket? Mennyi méreganyag halmozódott fel a testedben és a lelkedben?

Persze, nem mindegy, hogy milyen táplálékot viszel be, és milyen jó az is, mikor hagyod pihenni az emésztőrendszered és nem eszel semmit.
Fontos, hogy az emésztőszervek is tornázzanak kicsit, nyújtózkodjanak, összenyomódjanak, finoman átmasszírozódjanak pl. a különféle ászanák közben.
Továbbá legalább ilyen fontos, hogy milyen információkkal, gondolatokkal, érzésekkel táplálod az elméd és a lelked.
V.I.


vissza