A szabad akarat dilemmája

2014.04.09.

A szabad akarat kérdéséről osztanék meg egy rövid kis történetet, majd pár izgalmas hétvégi program kapcsán, gyakorolhatod is a döntés szabadságát :)


„Egy férfi felkereste Dzsunnaidot, a szufi misztikust és megkérdezte:
- Mi a véleményed az eleve elrendelésről, a sorsról és az ember szabadságáról? Az ember szabadon teheti, amit csak akar, vagy csupán dróton rángatott bábu?

Dzsunnaid a világ legcsodálatosabb misztikusa rákiáltott a férfira:
- Emeld fel az egyik lábad!

Erre az ember felemelte az egyik lábát.

Dzsunnaid így szólt:
- Ez nem elég. Most emeld fel a másikat is!

A férfi bizony zavarba esett, és egyben fel is dühödött.
- De hát te képtelenségeket kérsz! Hogy emelhetném fel mindkét lábamat? - mondta.
- Értsd hát meg a lényeget: amikor arra kértelek, hogy emeld fel az egyik lábad, egyaránt szabadságodban állt a jobb és a bal lábadat választani. Senki sem rendelte el, hogy melyiket emeld fel; te magad választottad a jobb lábadat. Mihelyt azonban a jobb lábad mellett döntöttél, a balt már nem választhattad. A szabadságod rendelte el a rabságod tényeit. A bal lábad immár béklyóba volt kötve.

Az ember fele részben szabad, fele részben rab, de a kettő közül a szabadság az első. Rabságát pedig épphogy a szabadsága határozza meg - az, hogy miként él a szabadságával.”

Naponta rengeteg döntést hozunk, s gyakran rutinból, nem is gondolva arra, hogy máshogy is dönthetnénk.
Pedig érdemes ébernek lenni és feltenni magadnak a kérdést, akár a legegyszerűbb helyzetben is: mi van, ha ma másképp döntök, lehet, hogy, ami tegnap jó döntés volt, ma nem az … és mitől jó egy döntés? - bár talán nincs is ilyen, csak döntések vannak, s ha valamivel igazán dolgod van az életben, akkor minden döntés arra visz:)
Talán csak annyi a fontos, hogy őszinte legyen az adott döntés, hogy a választásban azonos legyél önmagaddal, azzal, aki folyamatosan változik és így a döntései is.

… és ha szabad akaratodból eljössz bármelyik alább ajánlott programra, azzal lemondasz egy csomó másik lehetőségről, ha nem jössz el, erről maradsz le… micsoda dilemma, de döntened kell...

Részletek a kiküldött hírlevélben...

Várunk szeretettel:

VArga ILdi 

vissza