Receptek - KonyhaTündér akcióban

 

Még épphogy csak elkezdtem feltölteni párat, de folyt. köv. :)
Mindjárt jönnek a zöldturmixok is és a többi...

Csalánleves

Mily szép zöld leves, remek lakoma :)
Gyönyörű szép, friss, illatos csalánok ... Remek zöldturmixba - de erről már sokat regéltem - és nagyon ízletes levesnek is. Személyenként egy felaprított burgonyát, egy csésze csalánlevelet, sót, kevés vízzel kb.15 perc alatt megfőzünk - a csalánlevelet elég 5-8 perccel később beletenni. Majd ha kész, kis póréhagymát és sörélesztőpehelyhet adni hozzá (ha nincs, azért még bátran fogj bele, így is finom lesz, csak vele még jobb) és botmixerrel pürésíteni. A tetejére kis póréhagymát tettem. Póréhagyma helyet lehet kis fokhagymát vagy vöröset is használni - valami csak akad :)
Nincs igazán csaláníze, egyszerűen finom!
Ha kedvet kaptál, irány csalánt vadászni! A tetejét érdemes lecsipegetni, jó zsenge, aztán hadd bokrosodjon :)


Zöldséges hajdinaleves a puritán csoda (előkészítés 10 perc, főzés 15 perc)

1 pohár hajdina
2 nagy sárgarépa + 1 kicsi fehér
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 e.kanál sörélesztőpehely
1 csokor petrezselyem
¼ paprika
1 e.kanál kókuszzsír
só (kb. 3 csapott kávéskanál)
„vegeta” (1 e.kanál)
bors ízlés szerint
pirospaprika (1 kávéskanál)

A hagymát elkezdem megpirítani a kókuszzsíron, kis idő múlva hozzáadom a vékonyra szeletelt répát, így pár percig párolom, majd hozzá a megmosott hajdinát, amit kicsit pirítok. Vízzel felöntöm és forrás után hozzáadom a fűszereket. (kivéve a petrezselymet és a sörélesztőpelyhet, mert azokat a tűzről levétel után) Kb. 15 percig főzöm.


Karfiolpörkölt kölessel (előkészítés 15 perc, főzés 15 perc)
1 közepes fej karfiol
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
1 e.kanál kókuszzsír
¼ paprika

bors
pirospaprika (2 teáskanál)
3 e.kanál sörélesztőpehely
3 csapott e. kanál csicseriborsó liszt, csakhogy hüvelyes is legyen benne, kicsit komplettáljunk :) De ha nem vagy vegán "mindegy" milyen lisztet használsz.

A zsíron üvegesre pirítom a hagymát, bele a pirospaprikát, majd a megmosott apró rózsáira szedett karfiolt és végül annyi vízzel öntöm fel, ami majdnem ellepi. Aztán só, bors, és a negyed paprikát bele és 15 percig fedő alatt főzöm. Fokhagymát teszek bele, és habarom a rizsliszttel (saját levéből kicsit kiveszek és abba keverem a lisztet, és így vissza a pörköltbe), majd végül beleteszem az apróra vágott petrezselymet és a sörélesztőpelyhet.

A kölest
(2 dl) kétszeres mennyiségű sós, kurkumás (1 csapott teáskanál) vízben megfőzzük, kb. 15 perc alatt, mikor felszívta a vizet, lekapcsoljuk és kicsit állni hagyjuk.

vissza