Sirsászana

 

A sirsászana az ászanák királya, ez pedig egyik nyakkímélő változata.
Ilyenkor a racionalitást szimbolizáló fej, az érzelmek lakhelyéül szolgáló szív vonala alá kerül, segítve hogy elengedd, amit gondolsz és beengedd, amit érzel.


Sokrétű hatásai közül íme néhány: serkenti az emésztést, megtornáztatja az agyi ereket, ezzel segítve koncentrációt, a memória működését, aktivizálja a belső elválasztású mirigyeket és a hormonális rendszert, segíti a szív munkáját, tehermentesíti a gerinc alsó szakaszát, a lábakat, hat a szemre, fülre, torokra. 


Egy kis kozmetikai hatás - hátha valakit érdekel :) a fejben létrejövő vérbőség fokozza a hajhagymák működését és az arcbőr vérellátását, hogy sok hajad és kevés ráncod legyen :)


Továbbá segít egyensúlyt teremteni a gyökércsakra és a koronacsakra - a hétköznapok és a transzcendentális világ - között.


Egyes szemproblémáknál (pl. erős rövidlátás, glaukóma, retina probléma), menstruáció alatt, magas vérnyomásnál, nem ajánlott ennek az ászanának a gyakorlása, és bármi egyéb furcsa érzetnél konzultálj jógaoktatóddal :). Nyaki gerincsérvnél is kerülendő, kivéve ezt a lebegő változatot.
(V.I.)

vissza