Hatha Jógastúdió - Jóga Veresegyházon

Mitől bio a bio?

2015.02.28.

....

Mitől bio a bio?
Csúnyább, drágább, egészségesebb...

Állítólag már Éva is azt kérdezte Ádámtól, hogy mi fán terem a bioalma. Amikor az első emberpár leszakította a tudás fájának gyümölcsét, nyugodtan beleharaphatott, nem kellett lemosnia róla a permetezőszert. 
 

A természet és az ember tízezer éves harmóniájának visszaállítását célzó, modern biomozgalmak két évtizede indultak el hódító útjukra.

Egy völgy Kaliforniában


Bár a „bio”, az „öko” és az „organikus” szó is görög eredetű – és ebben az összefüggésben valamennyi azt a mezőgazdasági rendszert jelzi, amely kizárólag természetes technológiákat használ, egészséges és tápanyagokban gazdag készítményeket állít elő – a legújabb kori mozgalom mégis az Egyesült Államokból indult. A tömegtermeléshez és kommersz minőséghez szoktatott lakosságból egyre több vásárló és gazdaság fordult a lényegesen egészségesebb, környezetet kímélő és a családi ipart fellendítő termelés felé. Jövőre lesz húsz esztendeje, hogy Kaliforniában a helyi farmerek Organic Valley néven megalapították az első biogazdálkodó szövetkezetet. Akkoriban még nem léteztek nemzeti, nemzetközi előírások, maguk alkották meg a szabályzatukat, amelyben vállalták, hogy a több évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, minimalizálják a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, ügyelnek a környezet megóvására, és kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Ültetvényeiken tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmaznak gyomirtó szereket. Az újfajta szemléletű gazdálkodók célja elsősorban az volt, hogy környezetüket védve állítsanak elő egészséges, ízletes és vitaminban dús, értékes élelmiszert.

Micsoda különbség!

Az organikus – Magyarországon inkább a bio kifejezés honosodott meg – és a normál élelmiszerek közötti különbségeket a kutatók is alaposan megvizsgálták, de érzékszerveinkkel meggyőződhetünk róluk magunk is. Brit tudósok szerint az organikusan termesztett élelem az élelmiszer-biztonság, a tápanyagtartalom és a tápérték tekintetében is jobb számunkra, mint a nem organikus. A normál gazdálkodásban megengedett négyszázötven rovarirtó szer közül mindössze hét használható időszakosan a biotermelésben. Ezek gyorsan és maradéktalanul lebomlanak, míg számos, nem organikus gyümölcsön és zöldségen kimutathatók a rendkívül mérgező anyagok maradványai. A rovarirtó szerek komoly kockázatot jelentenek a rák kialakulásában, és összefüggésbe hozhatók a születési rendellenességekkel is. Ma már az sem titok, hogy a biotermékek C-vitamin-, magnézium-, vas- és foszfortartalma jelentősen eltér az átlagtól, és tápértékük is jóval magasabb, mint kezelt rokonaiknak. Az adalékanyagok tekintetében ugyancsak látványos a különbség. A hagyományosan feldolgozott termékek esetében több mint félezer, az ökogazdaságokban viszont csupán harminc adalékanyag engedélyezett. A tudósok szerint bizonyított, hogy az organikus termelés fontos szerepet játszik az egészség védelmében, megtartásában és javításában. Nem véletlen, hogy a brit kutatók nyomán Károly herceg saját ételkollekciót állított össze Duchy Originals néven, és Jamie Oliver, az ismert főszakács is a bioélelmiszerek elkötelezett híve lett.

Biogyümölcsök és -zöldség vásárlásakor hozzá kell szoknunk, hogy a kínálatból hiányoznak a „felfújt” paprikák, a dinnyenagyságú almák, az óriási paradicsomok, és a répák sem mindig olyan fittek, mint a szupermarketek polcain. Mindez egy környezettudatos családban nem okozhat esztétikai válságot.

A biobortól a biovajig

Bioboltok és biopiacok ma már számos magyar nagyvárosban megtalálhatók. Fontos tudni, hogy a köznyelv a biotermékeket helytelenül azonosítja a reform- vagy natúrélelmiszerekkel. Bár az utóbbiak kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, mégis tartalmazhatnak egészségre káros szermaradványokat.
Ha fontolóra vesszük, hogy áttérünk az organikus táplálkozásra, az új életnek csak a pénztárcánk állhatja útját. Magyarországon a biotermékek ára ugyanis harminc-négyszáz százalékkal magasabb, mint a hagyományos termékeké. Az árkülönbség elsődleges oka, hogy a biotermékeket nem lehet ipari méretekben termelni, ezért szinte kézműves árunak számítanak. Tény, hogy a biotermékek ára számos fogyasztót visszariaszt a vásárlástól, mégis elmondható, hogy a hazai kínálat fokozatosan szélesedik. A vegyszermentes termelésnek köszönhetően ma már kapható biobor, biokakaó, biocsokoládé, bioliszt, bio-péksütemény, biofűszer, biolevespor, bio-gesztenyepüré, biolekvár, biomargarin, biovaj, biomustár, bioketchup. Az adalékok nélküli gyümölcslevek királya minden bizonnyal az eredeti gyümölcsből készített, préselt biogyümölcslé. A háziállatoknak egyes helyeken még bio-kutyaeledelt is árusíthatnak.

Érdekes kérdéseket vet fel a biocsirke és a bioméz áruvédjegye. A biocsirkénél garantálják, hogy a csirke táplálékának hetven százaléka kukorica és búza, valamint hogy a háziszárnyas élete végéig baromfiudvarban és nem keltetőben csipegeti a magokat. A karakteres zamatú és illatú bioméz esetében arra kapunk biztosítékot, hogy a méhcsalád behatárolt területen él, és a rovarok vegyszermentes területen gyűjtik a virágport. Ezzel a módszerrel például a repce mellett elhelyezett kaptárban repcemézet termelnek a méhek, de ugyanígy készül a napraforgóméz, az akácméz, az erdei és a vegyes virágméz. A szakembernek tehát a méhek számára kedvező létfeltételeket kell biztosítania, emellett azonban arra is figyelnie kell, hogy a technológia, amelyet használ, megfeleljen a biominősítésnek, így csak engedélyezett szerekkel szabad a méhcsaládokat kártevők és kórokozók ellen védenie.

Szabályok és szabványok

A kaliforniai farmerek kezdeményezésére az 1980-as évek végén, Amerikában megszületett az organikus gazdálkodási forma kormányzati kódexe, amely a biotermékeknek szigorú osztályozás alapján ad védjegyet (USDA), illetve a termelőket arra kötelezi, hogy a fogyasztókat teljes körű ismeretekkel lássák el a termék eredetéről, összetevőiről. Az Európai Unió 1992-től törvényben szabályozza, mi minősülhet bioélelmiszernek. Ezt a jogszabályt hazánk 2000-ben vette át, attól kezdve csak akkor hozható forgalomba a biológiai, organikus, ökológiai szavakkal, valamint ezek rövidítésével jelölt termék, ha az valóban megfelel a törvényi követelményeknek. (A natúr, reform stb. kifejezést bárki szerepeltetheti terméke címkéjén hatósági ellenőrzések nélkül is.) Vásárlói szempontból nagyon fontos, hogy meggyőződjünk róla: az áru ellenőrzött biológiai termelésből származik-e. Csomagolt élelmiszereknél a gyártó a címkén köteles feltüntetni, hogy ellenőrzött termékről van szó. Ha ez nem lehetséges, például zöldségeknél és gyümölcsöknél, a termelőtől elkérhetjük azt a hologramos, bélyegzővel ellátott okiratot, mely azt bizonyítja, hogy érvényes szerződéssel rendelkezik.
Forrás: http://www.evamagazin.hu/print_cikk.php?id=131

vissza

Megosztás

Kapcsolat

Hatha Jógastúdió

Jóga Veresegyházon

Fő út 39. 2. emelet


hatha jóga, dinamikus jóga, ezüst jóga 60+, jin jóga, gerinctorna, pilates, NMPT, meditáció

 

Tel: 30-44-55-641

 

E-mail: info@hathajoga.hu