Hatha Jógastúdió - Jóga Veresegyházon

Jelen vagy?

2011.02.05.

Mit is jelent jelen lenni? Amikor jelen vagyunk, nem foglalkozunk a múlttal vagy a jövővel, hanem egyszerűen megéljük a dolgokat, úgy ahogy vannak, nem gondolkodva azon, hogy esetleg másképp is lehetnének ...

 

Jógaórákon gyakran mondom, hogy a jelen pillanatot figyeld, ami eleinte csak rövidebb ideig tartható, aztán, ha sikerül megérezni ennek az erejét, akkor egyre jobban előtérbe kerül az élet egyéb területein, pillanataiban is.


 A jelenlét kifejezés jól érzékelteti, hogy a jelen - az itt és most - és a lét, létezés szorosan összefügg.


 Mit is jelent jelen lenni? Amikor jelen vagyunk, nem foglalkozunk a múlttal vagy a jövővel, hanem egyszerűen megéljük a dolgokat, úgy ahogy vannak, nem gondolkodva azon, hogy esetleg másképp is lehetnének… Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tanuljunk a múlt hibáiból, vagy ne idézzünk fel szívünknek kedves emlékeket, vagy a jövőre vonatkozóan ne legyenek terveink, céljaink. Inkább arra törekedjünk, hogy az energiánk nagyobb részét a jelen pillanatban tartsuk, hiszen éppen itt és most teremtjük a jövőt, a ma elvetett magokból születik meg a holnapunk. Továbbá, ha az energiánk, figyelmünk jórészt a jelen pillanatra, a jelen tevékenységünkre összpontosul – legyen az bármi is – akkor nyilván hatékonyabbak is leszünk az adott dologban.


 Amikor nem igazán vagyunk jelen, akkor a „rossz” dolgokat nem megéljük, hanem túlélni próbáljuk, elszalasztva a mélyebb tapasztalás és tanulás lehetőségét, a „jó” dolgokat pedig sokszor csak részben éljük meg, mert közben esetleg az motoszkál bennünk, hogy mi lesz, ha vége lesz…


  Érdemes megfigyelni, hogy a gondolataink mennyit időznek a múltban, a jövőben, illetve a jelenben, akár jógaórán, akár egyéb helyzetekben, pillanatokban.


 Ha kihagyjuk az „itt és most” lehetőségét, akkor valószínűleg nem leszünk jelen az „ott és majd”-ban sem és elszalasztjuk a létezés örömét. Ha viszont jól éljük és megéljük a mai napot, azzal teremtjük meg a boldog tegnapot és holnapot.


 Éld hát örömmel a mai napot és élvezd a jelen pillanatot. :)


 Várlak szeretettel: Varga Ildi

vissza

Megosztás

Kapcsolat

Hatha Jógastúdió

Jóga Veresegyházon

Fő út 39. 2. emelet


hatha jóga, dinamikus jóga, ezüst jóga 60+, jin jóga, gerinctorna, pilates, NMPT, meditáció

 

Tel: 30-44-55-641

 

E-mail: info@hathajoga.hu