Hiszed még, hogy sikerül?

2019.12.01.

Képzelj el egy játékos kiselefántot... akit úgy idomítanak, hogy a lábánál fogva kikötik. Persze elkeseredetten próbál szabadulni, rángatja a kötelet, de mindhiába, a kötél nem enged, csak egyre fájóbban sérti a lábát.

A kiselefánt sokáig küzd, majd megtanulja, hogy ha a lábán a kötél, nincs menekvés, feladja a küzdelmet. Aztán telnek az évek, erős nagy elefánttá válik, könnyedén elszakíthatná már a kötelet, kiszabadulhatna, de meg sem próbálja, mert elhitte, hogy nem képes rá.


Hány és hány ilyen kötél van mindannyiunk életében ... amikor simán megtehetnél valamit, de meggyőződésed, hogy úgy sem sikerül – ismerős? Ha tegnap nem ment, biztos, hogy ma már megpróbálni sem érdemes? Persze lehet, hogy ma is fájni fog, és lehet, hogy nem sikerül, de próbára teszed önmagad? Próbára teszed a köteled?

Aztán vannak egészen titkos kötelek, amikor, nincs is konkrét emléked arról, hogy miért hiszed, hogy nem fog menni.  Akár a felmenőid tapasztalásaival, hiedelmeivel is azonosulhatsz tudtodon kívül, az emlékek is öröklődhetnek – ahogy azt már tudományosan is bizonyította az epigenetika. 
Ha pedig még tovább folytatjuk a gondolatsort a haladókkal, az előző életek területén is lehetne ám kutakodni... :) 

No, de most fókuszáljunk a megoldásra, íme néhány program, mely segíthet, hogy oldódjanak azok a fránya korlátozó hiedelmek :)

Programok, a kiküldött hírlevélben. Feliratkozás 

vissza