Hal - gyertyával és zeneszóval

2010.06.04.

A torok csakra - vissudha csakra - a torok területén található. A torok csakrához tartozik a kommunikáció, az önkifejezés, a kreativitás és a hallás is.


Gondolatainkat, érzéseinket nemcsak szavakon keresztül osztjuk meg a külvilággal, hanem egyéb kreatív tevékenységek kapcsán is pl. zene, tánc, képzőművészet. A táplálkozással is kapcsolatban áll az ötödik csakra, mivel itt vesszük fel a táplálékot élelem és levegő formájában, pszichológiai értelemben pedig a befogadás és elfogadás megtanulása, megélése kapcsolódik ide.

A torok csakra harmonikus működésekor szabadon, kreatívan, világosan fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket. A hangunk szépen csengő és képesek vagyunk a helyzetnek megfelelően használni (hangerő, hangszín, hanglejtés). Megértéssel, szeretettel tudunk hallgatni másokat, meghallani mi az, amit a másik valóban mondani akar, és a saját belső hangunkra is nyitottak vagyunk.

Akinek nem megfelelően működik e csakrája, az nehezen fejezi ki magát, sokszor félénkség, szorongás nehezíti a kommunikációt, szinte alig mer megszólalni mások előtt, szorítást, gombócot érez a torkában. Szintén a csakra zavarát jelzi, mikor valaki túl sokat beszél, fecseg, nem találja a megfelelő hangnemet másokkal, nem azt mondja amit valójában szeretne, esetleg nem tud nemet mondani.
Testi szinten, a torokproblémák (köhögés, mandulagyulladás, nyelési gondok), a hangképzési,- és beszédzavarok, az asztma, a pajzsmirigy betegsége, a tüdőproblémák, a füllel, hallással kapcsolatos gondok irányítják az ötödik csakrára a figyelmet.

Ebben a hónapban, a torok csakrára ható gyakorlatok lesznek az ismétlődők, szépen zengetjük a hangunkat, és a gyertya mellett, a hal is terítéken lesz - persze mindkettő ászana formájában.

Várlak szeretettel: Varga Ildi

vissza