Ha én ördög lennék ...

2016.07.29.

Mi a sietés? Gyorsan csinálni valamit? Nem, a gyorsaság nem feltétlenül sietés ...


“Ha én ördög lennék, és kapnék egy megbízást egy még nagyobb ördögtől, hogy tegyem tönkre az Isten által teremtett világot, pontosan azt csinálnám, amit most az ember: siettetnék. Gyorsítanám a fejlődést, az élményeket, az információkat, a történéseket, az érzelmi hatásokat …”
(Popper Péter: “Miért siettél, ha elmaradtál?”…)


Mi a sietés? Gyorsan csinálni valamit? Nem, a gyorsaság nem feltétlenül sietés, hiszen pl. aki fut, nem biztos hogy siet, lehet, hogy éppen így lazít. Sietésről inkább akkor beszélhetünk, ha a valami kényszer miatt kell gyorsítani a tempónkat. Gyorsabbnak lenni, mint ahogy jólesik.

S miért is jön ez a kényszer, miért kell versenyt futni az idővel? Gyorsan túl akarsz lenni valamin? Sok mindent akarsz rövid idő alatt elvégezni? Félsz, hogy lemaradsz valamiről? Nem megfelelően méred fel az időd, energiád? Késve kezdesz bele dolgokba, halogatsz? Felesleges tevékenységekre fecsérled az időd? Vagy?

Ha szorít az idő, mit teszel? Tovább fokozod a tempót? Esetleg elengedsz valamit, ami lehet, hogy nem igazán fontos? Teremtesz magadnak időt?

Ha van időd, arra használod, hogy kicsit lelassulj, ráérj megélni a jelen pillanatot, akár teret engedve a csendességnek, jóleső ürességnek vagy inkább kihasználod az időt és még több dolgot belezsúfolsz? Mivel töltöd meg az időd? Amikor megteheted, tényleg mindig azt választod, ami valóban értékes számodra?

… és hogy nyaralsz? Ugye nem sietsz? :)

aktuális programok... a kiküldött hírlevélben
 

vissza