Hatha Jógastúdió - Jóga Veresegyházon

Egy kis gyökérápolás ...

2010.02.04.

A muladhara csakra, vagyis gyökér csakra, a gerincoszlop alsó részén, a gát tájékán helyezkedik el, és rajta keresztül kapcsolódunk, gyökerezünk a fizikai világba.

 

Hét fő csakránk, energiaközpontunk van (gyökér csakra, nemi csakra, napfonat csakra, szív csakra, torok csakra, harmadik szem csakra, korona csakra), melyeken keresztül energia áramlik testünkbe. A csakrák függőlegesen, egymás fölött helyezkednek el, a gerinc aljától kezdve a fejtetőig.

Amikor túlterheltek, feszültek, betegek, vagyunk, vagy egyéb jelentős hatások érnek bennünket, akkor egy-egy csakra kibillenhet az egyensúlyi helyzetéből, ami fizikai, érzelmi és mentális téren egyaránt érezteti hatását.

Muladhara csakra - gyökér csakra

A muladhara csakra, vagyis gyökér csakra, a gerincoszlop alsó részén, a gát tájékán helyezkedik el, és rajta keresztül kapcsolódunk, gyökerezünk a fizikai világba. Ez a csakra a túlélési ösztönnel, az élni akarással van kapcsolatban, felelős a fizikai erőnkért, vitalitásunkért, biztonság érzetünkért, hozzá tartozik a testtudat, testünk alapvető szükségleteinek kielégítése, ápolása.

Az ide tartozó főbb testrészek, szervek: gerinc, láb, talp, végbél, vastagbél, mellékvese, vesék.

Az olyan helyzetek, melyek félelmet, bizonytalanságot keltenek bennünk, mikor azt éljük, meg, hogy elveszítjük a talajt a lábunk alól és így a gyökereink is sérülnek, (pl. nem kívánt költözés, betegség, családi, pénzügyi problémák) a gyökér csakra gyengülését okozzák. Ilyenkor csökkenhet a vitalitás, felerősödhet a gyökértelenség érzése, félelmek, bizonytalanság érzet, depresszió, alvászavarok jelentkezhetnek. Ennek a csakrának a zavarát jelzi - a napjainkban jellemző - fertőzésektől, kórokozóktól való túlzott félelem is.

A gyökér csakra fokozott működésekor, megjelenhet túlzott aktivitás, agresszivitás, a fizikai világban való elmerülés, az anyagi javak túlértékelése.

Fizikai szinten, a gyökér csakra elégtelen működése, többek között okozhat aranyeret, hasmenést, székrekedést, vizelési problémákat, vesekövet, fogínygyulladást, hideg végtagokat, gerincproblémákat, súlyproblémákat.

A gyökér csakra kiegyensúlyozására, számos ászana létezik, melyek segítik, hogy szilárdan, biztosan álljunk a lábunkon, nyugodtan üljünk a fenekünkön - mind fizikai, mind szimbolikus értelemben -, és hogy az aktuális helyzetnek megfelelő figyelmet fordítsunk az élet, és saját lényünk fizikai síkjára.

Várlak szeretettel egy kis "gyökérápolásra":
Varga Ildi

vissza

Megosztás

Kapcsolat

Hatha Jógastúdió

Jóga Veresegyházon

Fő út 39. 2. emelet


hatha jóga, dinamikus jóga, ezüst jóga 60+, jin jóga, gerinctorna, pilates, NMPT, meditáció

 

Tel: 30-44-55-641

 

E-mail: info@hathajoga.hu