Díszítsük fel a csendet!

2012.06.17.

"Nada Brahma" - a világ hang, és valóban inden élőlény és élettelen dolog rezgésekből áll, minden gondolatnak érzésnek sajátos rezgése van.


Az előző hírlevél szóböjtjét (itt felidézheted: https://www.hathajoga.hu/hirlevelek/egy-kis-szobojt/11191/ ) megtörve most a hangok csodálatos világába hívlak.

 

A hinduk szerint „Nada Brahma” – a világ hang, és valóban minden élőlény és élettelen dolog rezgésekből áll, minden gondolatnak érzésnek sajátos rezgése van. Mi emberek is folyamatosan változó, mégis egyedi akkordok vagyunk. Van, akire könnyedén ráhangolódunk és együtt rezdülünk, míg másokkal nem tudjuk megtalálni a közös hullámhosszt.

 

A rezgések bizonyos formája hangot alkot, melyet a fülünkkel és a testünkkel is érzékelünk.

 

A hangok fizikai síkon hatnak a légzésre, szívverésre, vérnyomásra, hormontermelésre, a megfelelően megválasztott hangok képesek harmonizálni szerveink, sejtjeink működését. Lelki síkon befolyásolják az érzelmeinket, hangulatunkat és ezen keresztül a viselkedésünket, teljesítményünket – akár befogadjuk, akár kiadjuk őket.

„Orvosi műszerekkel történt vizsgálatok erősítették meg, hogy az OM zengetése, összehangolja a szervek rezgéseit. A hosszabb időn át végzett zengetés hatására megemelkedik szervezetünkben az „öröm hormon”, endorfin szint, amelynek hangulatemelő, derűsebb közérzetet biztosító hatása van.”

 

Vannak hangok, melyeket kellemetlennek találunk pl. erős, éles hangok, vannak hangok, melyeket hosszabb időn át érzékelve tartunk zavarónak (fűnyíró, kutyaugatás) és vannak olyan negatív hatású hangok, melyeket észre sem veszünk már (pl. nagyvárosokban élők a forgalom zaját), mégis állandósíthatják a stresszes állapotot.

 

Kellemes hangok pl. a természet hangjai, mint a madárcsicsergés – ez ősidők óta a „minden rendben” érzést kelti, hiszen mikor a madarak elhallgatnak az gyakorta valami veszély közeledtét jelzi. A tenger hullámzását is a legtöbben kellemesnek, megnyugtatónak tartják, amiben talán az is közre játszik, hogy a hullámzás ritmusa hasonló, mint az alvó ember légzése.

Persze, hogy mit tartunk kellemesnek avagy zavarónak azt számos szubjektív tényező is befolyásolja. Ha valakinek valami kellemetlen vízi élménye volt, akkor nem biztos, hogy a hullámzás jó hatással lesz rá.

 

A hangok egyik sajátos formája a zene, melynek kiemelkedő az élőlényekre vagy akár az élettelen tárgyakra, terekre gyakorolt hatása.

A zene az érzelmek megannyi húrját képes megpendíteni, életre hívva szomorúságot, félelmet, örömöt, emelkedettséget, lelkesedést, avagy nyugalmat, harmóniát.

 

Sodródhatunk a külvilág által ránk zúdított hangok közt, avagy lehetőségeinkhez mérten tudatosan használhatjuk a hangok adta csodálatos lehetőséget, megélve, hogy a minket körülvevő hangok a csend díszei legyenek.

Várlak szeretettel:
Varga Ildi

vissza