Az idő pénz ...

2013.09.08.

„Egy gazdag üzletember egy kis halászfaluban nyaral. A tenger partján üldögélve látja, hogy egy helybéli halász kis csónakján reggel kievez a nyílt vízre, délben visszatér néhány hallal a hálójában, megebédel, és azután csak üldögél a parton napnyugtáig.


A gazdag üzletember egyik nap megszólítja: – Mondd, miért nem evezel be messzebb, miért nem dolgozol többet? – Minek? – kérdi az halász. – Mert akkor több halat foghatnál. – És? – Ha több halat fognál, maradna eladnivalód. – És? – Ha eladnád a fölösleget, lenne pénzed. – És? – A pénzen vehetnél egy nagyobb csónakot. – S akkor mi történne? – A nagyobb csónakkal még messzebbre mehetnél, és még több lenne a zsákmány. – És utána? – A pénzen, amit a sok halért kapnál, felvehetnél egy alkalmazottat. – No de minek? – kérdezi a halász. – Ha lenne egy alkalmazottad, akkor már csak délelőtt kellene dolgoznod, és csak ülnél a parton egész délután. – Hiszen most is éppen ezt csinálom.”


"Az idő pénz”, a pénz idő. Melyikből kéne több?, Talán abból, amelyiknek éppen híján vagyunk, mert itt is fontos az egyensúly, de mégis inkább az időé a kulcsszerep. Mert idő kell, hogy pénzt keress, ami jól jön, hogy élvezd az időd, amiből szintén elegendő kell, hogy kihasználd a pénzed adta lehetőségeket.

Ez a történet, persze többféleképpen értelmezhető, attól függően, hogy a szereplők mire fordítják az idejüket és a pénzüket, és mindez mit hoz a saját életükbe és másokéba.

Az elégedettség lehet igényes vagy igénytelen, hozhat harmóniát vagy tespedést. Továbbá  az elégedetlenség is lehet pozitív, mikor fejlődésre ösztönöz és romboló, mikor mindenben csak a hibát láttatja és nem enged örülni.

Mást üzen ez a történet Neked, nekem vagy valaki másnak ...ha van időd, gondold végig :)

vissza