A takarítás mágiája és a térrendezés művészete

2014.03.13.

Csak nem itt a tavasz? Minden mozdul, ami él, virágok, madárcsicsergés, napsütés... Ennek kapcsán annyi szép dologról lehetne írni, s ezek közül én a takarítást választom, ami így elsőre lehet, hogy nem dobbantja meg a szíved, de hátha a levél végére meglátod a szépségét :)

„… a takarítás is szent lesz, istentisztelet lesz belőle. Nem arról van szó, hogy mit teszel, hanem, hogyan teszed. Úgy is takaríthatod a padlót, mint egy robot…, de így kihagysz valami gyönyörűt. Elvesztegeted azokat a pillanatokat, amikor a padlót takarítottad. Ha tudatos lettél volna, akkor nemcsak a padló, de te is mély tisztuláson mentél volna át. Bármit is teszel úgy tedd, hogy az életed egye több pillanatát ragyogja be a tudatosság fénye” (Osho)

…hát nem tudom, hogy Osho, mennyit takarított, de bizonyára ennek fényében tette :)

A tavasz a megújulás, megtisztulás időszaka, amihez szorosan kapcsolódik a tudatos elengedés gyakorlása, fizikai szinten pedig a tavaszi nagytakarítás is.

A takarítás, a rendrakás, a lomtalanítás látszólag nem igazán tűnik spirituális tevékenységnek, pedig a házad, a tested, a lelked a szellemed tisztasága mind összefügg. Ha elkezdjük fizikai szinten magunk körül rendezni a környezetünket, elengedjük, amire nincs szükségünk, rendet, tisztaságot, harmóniát teremtünk, s mindezt tudatosan átélve tesszük, - akkolelki és szellemi téren is megélhetjük az elengedést, megtisztulást, megújulást.

Jó ideje nem őrizgetem a dolgokat, ha valamire nincs szükségem, szívesen elengedem, hogy ezentúl örüljön neki valaki más. 

Te mit raktározol, mit halmozol fel? Ruhákat, emléktárgyakat, élelmet, kilókat?

Érdemes időnként átnézni a ruháidat, és ha valamit már évek óta nem hordtál, engedd el. Lehet hogy 5 éve ez volt a kedvenced – ez a szín, ez a fazon, - de most már másra van szükséged, ezért nem hordod.

Érdemes ugyanezt az elvet követni a konyhai eszközök, bútorok, könyvek, tisztítószerek stb. területén.

Ó és ez a kedves kis ingyombingyom, egy régi emlékhez kötődik… de valóban ez őrzi a pillanatot, vagy csak sajnálsz megválni tőle? Mi a lom és mi az olyan emlék, ami valójában mélyen magában őrzi a múltnak azt a szeletét, amire emlékezned kell vagy emlékezni szeretnél?

Szinte születésünktől kezdve, egyre csak gyűjtögetjük a tárgyakat és ritkán válunk meg tőlük, pedig egy újfajta örömöt és szabadságot hoz, ha megtanuljuk elengedni amire nincs szükségünk – legyen az tárgy, vagy idejemúlt gondolkodásminta  - és mielőtt bármi újnak teret engedünk, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van arra a bizonyos "dologra"? A kevesebb, sokszor több...

Éld át, hogy a takarítás valójában a tisztítás mágiája, a rendrakás a térrendezés művészete, a lomtalanítás pedig az elengedés szabadsága.

…élvezd, ahogy kinyújtózik a tiszta tér a házadban és a bensődben…

Havi programok: az eredeti hírlevélben :) 

Várunk szeretettel: VArga Ildi 

vissza