A megragadás böjtje

2015.02.28.

.. amit nem eszel meg, amit nem veszel meg...


"Igazi filozófus lévén, Szókratész szentül meg volt győződve arról, hogy a bölcs ember ösztönszerűleg igénytelen életet él. Ő maga még cipőt sem hordott; de ugyanakkor a piac szelleme sokszor rabul ejtette, és kiment, hogy az árukban gyönyörködjék. Amikor egy barátja aziránt érdeklődött, hogy miért teszi ezt, Szókratész ezt válaszolta: 

- Azért szeretek odamenni, mert ott fedezem fel, hogy annyi minden nélkül is tökéletesen boldog vagyok."
Anthony De Mello


Sokat foglalkozunk azzal, hogy megragadjuk és felhalmozzuk a tárgyakat, információkat, keressük, hogy milyen ételeket, kiegészítőket vigyünk be a szervezetünkbe, akár azért mert - jaj de finom - akár azért, hogy egészségesek maradjunk.


Aztán könnyen jöhet egyfajta csömör, ami akár feszültségben, rossz hangulatban, kiábrándultságban nyilvánul meg, és nem értjük miért is van ez, mikor minden "tele van". Amit már megragadtunk sokszor nem könnyű elengedni, legyen az rossz szokás, felesleges tárgyak, kilók, felhalmozódott méreganyagok a szervezetben, ezért érdemes megpróbálni, a MEGRAGADÁS elengedését, mérséklését – mint Szókratész :)


Hogyan foghatsz hozzá? Válassz valamit, aminek a megragadásában böjtölsz pár hétig, kipróbálva, hogy milyen nélküle, tényleg szükséged van rá? Ez vonatkozhat valami táplálékra (cukor, hús, tejtermék), valami szokásra (tv nézés, vásárlás, folyamatos online üzemmód, üres fecsegés stb.)


Minden böjt után megmarad egyfajta változás, megtisztulás, mértékletesség az adott témában, és ki tudja, tán a böjt után is megtartod ezt az elengedést :)


… és néhány program: az eredeti hírlevélben

Varga Ildi 

vissza