A megérzések erdejében

2022.09.22.

Nem egy magasröptű, de mégis ide illő személyes szösszenettel kezdem :)

Kb. 13 éves lehettem, a húgom 8, amikor egyik délután megkérdezte:
- Tudod, mit csinált a Kriszti - persze nem Krisztinek hívták :) - az iskolában?

- Bekakilt – vágtam rá gondolkodás nélkül.

- Honnét tudod? – kérdezte elképedve.

Honnét is? Hisz ez nem volt jellemző a Krisztire. Egyszerűen, magától értetődően kibukott belőlem ez a valószínűtlen válasz. Talán itt tudatosodott először bennem, hogy mi a különbség a halvány sejtések és a konkrét, spontán megjelenő megérzés között.  

A megérzések erdejében azonban nem könnyű eligazodni. Veled is megtörtént már, hogy valamivel kapcsolatban erős, határozott megérzésed volt, aztán mégsem úgy alakultak a dolgok?  
Vajon mitől függ, hogy olykor tisztán érzékelünk, máskor pedig köze sincs a valósághoz a megérzésünknek?  Megfigyelted már, hogy ha valamivel kapcsolatban félelmeid vagy reményeid vannak, akkor sokkal nehezebb tisztán érzékelni?   Arról nem is beszélve, hogy a tudatalatti tartalmak is jelentősen befolyásolhatják ezt a folyamatot.  

Mi a kulcs a torzításmentes érzékeléshez? Hogy tudjuk megtisztítani a gondolatfolyamtól az elménket, elengedni a félelmeket és a vágyakat - legalább időszakosan -  teret teremtve a belső csendnek, békének, hogy meghalljuk azt a halk, hangot, tudatosítsuk a finom érzést?
Sok út lehet, talán a programok között is akad ilyen. :)

Programok a kiküldött hírlevélben :)
Feliratkozás

vissza