A kételkedés művészete

2016.09.16.

„Világunkban sokak számára a hit ellentéte a kétkedés. Innét nézve a cél a kétkedés felszámolása. Csakhogy a hit és a kétely nem ellentétek. Gyakran éppen a kétely jelzi, hogy a hitünknek van pulzusa, él és jól van, kutat és keres. A hit és a kétely nem ellentétek, hanem éppenséggel remek táncpartnerek.” – Rob Bell


Elfogadod a kész válaszokat, vagy kételkedsz, mikor mások megmondják, hogy kellene érezned magad, megmondják, hogy mi a jó neked?


A nem kételkedés, általában kényelmesebb, kevesebb konfliktussal, felelősséggel jár, megnyugtató puhán belesimulni, alkalmazkodni ahhoz ami elfogadott. Olyan jó hinni, bízni, hömpölyögni a nyájjal. Közben azonban érdemes szem előtt tartani, hogy más dolog hinni valamiben és más nem kételkedve hiszékenynek lenni.

Persze a kétely könnyen tehet nyugtalanná, zaklatottá, állandó bizonytalanságot, tehetetlenséget szülhet vagy kötekedő, mindent megkérdőjelező emberré tehet.


De érezted már, hogy a kétkedés jobb megoldásokra, önállóságra sarkallt, előrébb vitt az utadon? Hogy a kétely nem feltétlenül bizonytalanság, hanem a kérdés nyitva hagyása, megfontolása, míg meg nem érlelődik a bizonyosság?


… és van olyan, mikor nem kételkedni a nehezebb, mikor ehhez kell több bátorság. Mikor nem kételkedsz, hogy kitartasz-e a célodnál, amikor nem kételkedsz, hogy van-e esély, van-e remény. Bár lehet, hogy kéne?


Kétely vagy nem kétely? Talán bölcsesség, hogy ne legyen benned kétség, hogy mikor kételkedj.


Jógaórán…
Figyeld az érzeteket… mit érzel? ...lehet, hogy… de lehet, hogy nem. Emlékszel? Hidd el, hogy ezeket érezheted, de ne hidd el, hogy érzed is. Szóval jógázás közben is gyakorolhatod a kételkedés művészetét :)

Aktuális programok... az eredeti hírlevélben 

vissza