Hatha Jógastúdió - Jóga Veresegyházon

A belső tűz

2010.04.04.

A manipura - vagyis napfonat csakra - a köldök felett kb. két ujjnyira található. Olyan mint egy belső nap, egy belső tűz, mely energiát ad az élethez.

 

A harmadik csakrához tartozik a versengő világban való helytállás, az uralkodás és a behódolás témája. Kapcsolatban áll az önérvényesítéssel, önértékeléssel, önbizalommal, valamint a kockázatvállalással és a küzdőszelemmel. Testi szinten az anyagcsere, az emésztés, a látás tartozik ide, és innét fakad az igazán mélyről feltörő nevetés.

Ha a napfonat csakránk harmonikusan működik, jól szabályozott a belső tűz, akkor az elfogyasztott táplálékot, és az élet kihívásait is képesek vagyunk megemészteni, feldolgozni. Miközben érvényesítjük igényeinket, tiszteletben tartjuk más emberek érzéseit is, egyenrangú félként tudunk tekinteni másokra. Ilyenkor egészséges az önértékelésünk, önbizalmunk, a válsághelyzeteket tudjuk kezelni, bátran vállaljuk a változás, változtatás kockázatát.

Ha valakinek gyermek- és kamaszkorában, kevés elismerésben volt része, és nem fejlődhetett ki a helyes önértékelése, önbizalma, az a harmadik csakra működésének zavarát okozhatja, és ilyenkor az illető hajlamos a külvilágban keresni a megerősítést, elismerést.

A csakra diszharmonikus működése esetén, megjelenhet erős hatalmi vágy, túlzott elismerésre, önérvényesítésre, tökéletességre törekvés, mely tényezők, gyakran társulnak a külvilág megítélése szerint sikeres életúttal.
Szintén a zavart működés jele az önbecsülés hiánya, a passzív, függő, behódoló viselkedés, a visszautasítástól, kritikától való félelem, a menekülés az olyan helyzetek elől, amelyek kihívást, erőpróbát jelentenek.
Ezek a lelki tényezők gyakran megnyilvánulnak testi szinten gyomor és emésztőszervi problémákban (pl.: gyomorfekély, gyomorégés, hányinger, cukorbetegség, epekő, májproblémák).

Ebben a hónapban, a harmadik csakrára ható gyakorlatok lesznek az ismétlődők, melyek a testi és lelki emésztésnek egyaránt jót tesznek. :)

Várlak szeretettel: Varga Ildi

vissza

Megosztás

Kapcsolat

Hatha Jógastúdió

Jóga Veresegyházon

Fő út 39. 2. emelet


hatha jóga, dinamikus jóga, ezüst jóga 60+, jin jóga, gerinctorna, pilates, NMPT, meditáció

 

Tel: 30-44-55-641

 

E-mail: info@hathajoga.hu