...egy kis szóböjt?

2012.04.04.

"A lélek csendjéhez eljutni, a csend forrásáig eljutni, és így a csend áldásait magunkhoz venni egy különös böjt által lehet, és ezt így mondják: SZÓBÖJT. Amikor tudok csendben maradni, amikor tudok nem visszaszólni, amikor tudom nem keresni a magam igazát, amikor tudok nem harcolni."


 

A tavasz összekapcsolódik a megújulással, megtisztulással, aminek egyik fontos eszköze a böjt. A böjt tudatos és önkéntes tartózkodás valamilyen tevékenységtől, elsősorban spirituális céllal. Legismertebbek a szilárd táplálék vagy bizonyos ételfajták elhagyásával kapcsolatos böjtök, melyek a testi és lelki megtisztulást egyaránt szolgálják, de bármi egyéb területen is alkalmazhatjuk ezt a csodás módszert.
Tavaly a „tárgyböjt”-ről írtam, ha van kedved, idézd fel: https://www.hathajoga.hu/hirlevelek/van-kedved-targybojtolni/4151/
 
A szóböjt is egyfajta elengedés, amikor elengedjük a beszédet, a belső beszédet is, az ítélkezést, a minősítést, a kommentálását a dolgoknak. Elengedjük  a múltra fókuszáló „mi lett volna ha…” és a jövőre vonatkozó „mi lesz, mi lenne ha…” típusú gondolatokat, kimondott szavakat.
 
Ezt elhatározásunktól és lehetőségeinktől függően gyakorolhatjuk hosszabb vagy rövidebb ideig is, de érdemes egyeztetni a környezetünkkel, vagy akár be is vonhatjuk őket  J. Érdekes tapasztalás, akár egy délelőtt erejéig is szóböjtölni, ami nem azt jelenti, hogy kézzel-lábbal mutogatunk egymásnak, hanem a kommunikációt elengedve, csendesen, elfogadóan, együtt létezünk.
 
Vagy akár úgy is gyakorolhatjuk a szóböjtöt - amit a külvilág szinte nem is észlel -, hogy a belső beszédet kontrolláljuk. Mikor valakivel beszélgetünk, nem fűzünk a másik mondandójához magunkban megjegyzéseket, nem gondolkodunk azon, hogy mit is mondhatnánk, csak megnyílunk a szavainak, érzéseinek és azokat valóban meghallva hallgatunk. Ez sokszor többet jelent, minden okos szónál, tanácsnál.
 
Minden böjt után megmarad egyfajta változás, megtisztulás, mértékletesség az adott témában.
A hallgatás segíti, hogy éberebbek legyünk, több dolgot meghalljunk, mind a külvilágban, mind a belső világunkban. Érzékenyebben hallva, pedig már másképp, bölcsebben láthatunk dolgokat és így a kimondott szavaink is mások lesznek, mást és máshogy mondunk ki a belső hangra figyelve, kapcsolatban maradva vele.
Csökken a haszontalan, üres fecsegés, amivel sok energiát takaríthatunk meg, a mondandónk megszűrésével, finomításával, árnyalásával pedig a gondolat és a szó teremtő erejének áldásait is élvezhetjük.

 
Várlak szeretettel:
 
Varga Ildi


vissza