Hatha Jógastúdió - Jóga Veresegyházon

Denevérsarok - ahol nyugodtan lóghatsz egy kicsit....

2013.06.12.

Denevérsarok - ahol nyugodtan lóghatsz egy kicsit....

Két állatnak nem meszesedik a gerince idősebb korában sem, a denevérnek és a lajhárnak. S mi a közös bennük?



Igen, mindkettő sok időt tölt fejjel lefelé lógva.

Miért lehet Neked is jó a lógás, ide kattintva megtudhatod a kisfilmből.

Mitől függ, hogy hány éves a gerinced?

Gerincünk korát a porckorongjaink víztartalma jelképezi. Ahogy idősödünk, úgy csökken a porckorongok víztartalma és kerülnek közelebb egymáshoz a csigolyák, ami a kisízületek súrlódását  eredményezi és mészfelrakódással jár. Ez a meszesedés állatoknál is megfigyelhető, csak két állatnál nincs jelen, a denevérnél és a lajhárnál.

Ma már nem az életkor okozza a degeneratív folyamatok nagy részét, hanem bizonyos életmódbeli jellemzők, melyek közül legveszélyesebb az ülés.
Ma a széken ülve, a nem mozgó, statikus terhelés miatt sajnos a porckorongok anyagcseréje is nagyfokú zavart szenved, és a gerinc terhelése is megváltozik.
A porckorong táplálkozása eltér a test többi szövetétől: 14 éves kortól már nem a vérkeringés útján, hanem diffúzióval  (szivacselv) nyer tápanyagokat és vizet. Más szóval ha nagy rajta a terhelés, akkor vizet veszít, ha alacsony, akkor vizet nyer.

A fej súlya 5-7 kiló, ami üléskor előre helyeződik. Képzeld el, hogy egy 7 kilós súlyt magad elé kitartva kell megtartanod...Az ágyéki porkorong pont ezt a súlyt viseli napi 8 órán keresztül hosszú-hosszú éveken át. Ennek a terhelésnek a köszönhetően a porckorong vizet veszít és lelapul. Ekkor a csigolyákat összekötő kisízületek felszínei elkezdenek közelebb kerülni, majd elcsúszni egymáson.
Ennek következménye először a spondylosis -mészfelrakódás, majd az artrósis a kopás. Szerencsére a spondylosis önmagában nem fáj, de jelentkezésekor érdemes odafigyelni a gerincre, mert rengeteg közelgő baj előjele...

Forrás: Bene Máté www.porckorong.hu


vissza

Megosztás

Kapcsolat

Hatha Jógastúdió

Jóga Veresegyházon

Fő út 39. 2. emelet


hatha jóga, dinamikus jóga, ezüst jóga 60+, jin jóga, gerinctorna, pilates, NMPT, meditáció

 

Tel: 30-44-55-641

 

E-mail: info@hathajoga.hu